Πόσο σημαντικό είναι να κάνετε τον ιστότοπό σας φιλικό προς τα κινητά (και τι είναι το responsiveness;)6 min read

blog02 free img

“Χρειάζομαι έναν ιστότοπο που είναι φιλικός προς τα κινητά;”

Έχετε αναρωτηθεί αυτό το ερώτημα πρόσφατα; Παλιά τα smartphones θεωρούνταν ως αντικείμενο πολυτελείας, αλλά τώρα είναι ένα βασικό στοιχείο της καθημερινής ζωής σε όλο τον κόσμο. Η ενσωμάτωση των smartphones στις καθημερινές ρουτίνες των περισσότερων ανθρώπων έχει προκαλέσει μερικές σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής, διαχείρισης και συντήρησης των ιστοτόπων. Τα smartphones και άλλες κινητές συσκευές γίνονται γρήγορα η προτιμώμενη μέθοδος πρόσβασης στο διαδίκτυο. Αν δεν έχετε ήδη έναν ιστότοπο για κινητά, θα πρέπει να αποκτήσετε έναν σύντομα. Σε γενικές γραμμές, με την αυξανόμενη δυνατότητα χρήσης των κινητών συσκευών για περιήγηση στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό εδώ και πολλά χρόνια να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας ώστε να είναι φιλικός προς κινητά.

Σίγουρα έχετε συναντήσει σελίδες κατά την περιήγηση στο κινητό σας τηλέφωνο που δεν είναι φιλικές προς αυτό, και γνωρίζετε την απογοήτευση που αυτό μπορεί να προκαλέσει (καθώς και το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης της σελίδας!). Έτσι, αν δεν έχετε φιλικό ιστότοπο για κινητά, θα είναι πάρα πολλοί οι χρήστες που δεν θα μπορούν να δουν τον ιστότοπό σας και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αποχαιρετήσετε πολλούς δυνητικούς πελάτες ή ήδη υπάρχων πελάτες!

Τι είναι ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός (responsive design);

Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός (responsive design) σημαίνει απλώς έναν ιστότοπο που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε όλο το περιεχόμενο, οι εικόνες και η δομή του ιστότοπου να παραμείνει η ίδια σε οποιαδήποτε συσκευή. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης αποκτά πρόσβαση σε έναν ιστότοπο στην επιφάνεια εργασίας του, αποκτά την πλήρη προβολή του ιστότοπου. Αλλά όταν ο ίδιος χρήστης πηγαίνει να επισκεφτεί την τοποθεσία από το smartphone ή το tablet του, ο ιστότοπος θα τροποποιηθεί αυτόματα για να χωρέσει στη μικρότερη οθόνη.

Με άλλα λόγια, με ένα ανταποκρινόμενος/ευέλικτο σχεδιασμό ιστοσελίδας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ώστε να έχετε διαφορετικές ιστοσελίδες για διάφορες συσκευές ή για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας λειτουργεί σωστά σε μια κινητή συσκευή. Αλλά υπάρχουν μερικοί άλλοι πραγματικά σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σε ανταποκρινόμενο σχεδιασμό για την ιστοσελίδα σας.

10 Λόγοι για τους οποίους ο ιστότοπός σας πρέπει να είναι φιλικός προς τα κινητά

  1. Η Google δίνει προτεραιότητα σε φιλικούς προς τα κινητά ιστότοπους σε σχέση με εκείνους που δεν είναι φιλικοί προς κινητά στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητά. Τον Απρίλιο του 2015, η αλλαγή του αλγορίθμου της Google τροποποίησε τον τρόπο που η Google εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης κινητής τηλεφωνίας. Οι ιστότοποι που είναι βελτιστοποιημένοι για κινητά κατατάσσονται καλύτερα από όσους δεν το κάνουν – απλά.
  2. Οι άνθρωποι παντού χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να κάνουν τα πάντα, από την απλή συγκέντρωση πληροφοριών έως την αγορά μεγάλων αντικειμένων, εισιτηρίων και πολλά άλλα. Ο λόγος? Είναι γρήγορο και εύκολο. Οι καταναλωτές σε κάθε κλάδο θέλουν να συνδεθούν και να πάρουν αυτό που ψάχνουν γρήγορα. Αν δεν είστε βελτιστοποιημένοι για κινητά, δεν μπορείτε να προσφέρετε στους πελάτες σας αυτού του είδους την εμπειρία.
  3. Σας βοηθά να οικοδομήσετε την αξιοπιστία με τους πελάτες σας και τους influencers στον κλάδο σας. Είτε πουλάτε B2B ή B2C, με έναν ιστότοπο φιλικό προς το κινητό, οποιοδήποτε προσπαθεί να επισκεφθεί τον ιστότοπό σας σε μια κινητή συσκευή θα έχει μια σωστή εμπειρία και αυτό θα τον ενθαρρύνει να σας θεωρήσει αξιόπιστο πόρο για πληροφορίες, προϊόντα και Υπηρεσίες.
  4. Γίνεται μια τυποποιημένη βέλτιστη πρακτική. Πολλοί ιστότοποι είναι φιλικοί προς το κινητό (συνήθως οι πιο αξιόπιστοι ιστότοποι, θα μπορούσα να προσθέσω), με όλο και περισσότερους να δημιουργούνται κάθε μέρα. Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός ιστοσελίδων έχει κάνει τη βελτιστοποίηση των κινητών τηλεφώνων πιο εύκολη και προσβάσιμη σε όλους και αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν αρχίσει να αναμένουν ότι αυτό το επίπεδο λειτουργικότητας θα είναι το πρότυπο όταν κάνουν περιήγηση με τις κινητές συσκευές τους.
  5. Μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερους πελάτες, πιο γρήγορα. Η Google επιβραβεύει ιστότοπους φιλικούς προς το κινητό με υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητά (Βλέπε Νο. 1 σε αυτήν τη λίστα). Έτσι, απλά χάρη στην κατοχή ενός φιλικού προς κινητά ιστότοπου, ο ιστότοπός σας θα είναι ορατός και θα επισκέπτεται από περισσότερους ανθρώπους. Κάνοντας τον ιστότοπό σας φιλικό προς το κινητό, ανοίγει αυτόματα την βάση πελατών σας σε οποιονδήποτε πραγματοποιεί αναζήτηση μέσω του κινητού τηλεφώνου. Και ακόμα καλύτερα – οι πελάτες δεν θα πρέπει να κυνηγήσουν τον ιστότοπό σας ή να πληκτρολογήσουν την ακριβή διεύθυνση URL για να το βρουν – μπορούν απλά να εκτελέσουν μια αναζήτηση για να σας βρουν γρήγορα και εύκολα.
  6. Θα κάνετε τους πελάτες σας πολύ πιο ευτυχισμένους. Όταν ένας πελάτης ή ένας δυνητικός πελάτης έχει πρόσβαση στον ιστότοπό σας για να βρει πληροφορίες ή να αναζητήσει κάτι που πουλάτε, θέλετε η εμπειρία να μην κάτι λιγότερο από πολύ καλή. Επειδή πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για πρόσβαση στον ίντερνετ, μόνο ένας ιστότοπος φιλικός προς το κινητό μπορεί να υποσχεθεί ότι θα προσφέρει αυτή την εμπειρία. Οι ευτυχείς πελάτες θα επιστρέψουν στον ιστότοπό σας και θα ενημερώσουν τους άλλους για το πόσο θαυμάσιος είναι. Οι δυστυχισμένοι πελάτες θα κάνουν το αντίθετο.
  7. Επειδή η Google θέλει να το κάνετε. Οι υπεύθυνοι Webmasters γνωρίζουν όταν η Google συστήνει να κάνετε κάτι, θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε να το κάνετε. Αυτό συμβαίνει με τη δημιουργία ιστοσελίδων φιλικών προς το κινητό. Η Google εξήγησε γιατί τα κινητά είναι τόσο σημαντικά με τα δικά τους λόγια και ο νούμερο ένα λόγος που επικαλούνται είναι ότι όλοι έχουν smartphones και τους χρησιμοποιούν συνεχώς για να ψάξουν.
  8. Ο ιστότοπός σας θα φανεί εξαιρετικός και θα λειτουργεί καλά σε οποιαδήποτε συσκευή, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε ανταποκρινόμενο σχεδιασμό ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ή να επανασχεδιάσετε τον ιστότοπό σας. Γιατί να παίρνετε ρίσκα όταν πρόκειται για την βελτιστοποίηση κινητής περιήγησης; Με ανταποκρινόμενο σχεδιασμό, ο ιστότοπός σας θα ανταποκριθεί πραγματικά στην κινητή συσκευή που χρησιμοποιεί ένα άτομο για να αποκτήσει πρόσβαση στον ιστότοπό σας και θα κάνει να φαίνεται και να λειτουργεί καλά, ανεξάρτητα από το τι συσκευή χρησιμοποιεί.
  9. Είναι ωφέλιμο για την φήμη σας. Όχι μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και εκτός του διαδικτύου. Οι άνθρωποι θα θυμούνται & θα προτιμήσουν μια ιστοσελίδας στην οποία είχαν μια καλή εμπειρία – και επίσης θα θυμούνται μια ιστοσελίδα που είχαν μια κακή εμπειρία. Η φήμη είναι το παν, και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν στους πελάτες μια κακή εμπειρία – ψηφιακή ή όχι.
  10. Η επιχείρησή σας θα θεωρηθεί σύγχρονη και σχετική. Μπορεί να προσφέρετε κάποια από τα πιο χρήσιμα, πολύτιμα και μοναδικά προϊόντα ή υπηρεσίες στην αγορά, αλλά εάν η κινητή εμπειρία του ιστότοπού σας είναι κακή ή ανύπαρκτη, η επιχείρησή σας θα θεωρηθεί ψηφιακός δεινοσαύρος – ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια αλλού. Από την άλλη πλευρά, οι ιστότοποι φιλικοί προς το κινητό θεωρούνται σύγχρονοι, πρωτοποριακοί και αξιόπιστοι- είναι ο τρόπος για να συνδεθείτε με οποιονδήποτε έχει ένα smartphone.

Οι ιστότοποι που δεν είναι φιλικοί προς τα κινητά, γίνονται ταχέως αδιάλλακτοι στο γρήγορο εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου θα εμφανιστούν όλο και περισσότερες ιστοσελίδες που είναι φιλικές προς τα κινητά, πιέζοντας εκείνες που δεν είναι ακόμη πιο κάτω στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης και μακριά από τους πελάτες.

Αν θέλετε ο ιστότοπός σας να έχει καλές επιδόσεις και να υποστηρίζει την επιχείρησή σας, πρέπει να τον καταστήσετε φιλικό προς τα κινητά. Αυτή η απόφαση μπορεί μόνο να σας ευνοήσει να προχωρήσετε για να επιτύχετε την ανάπτυξη και την επιτυχία που σας αξίζουν.

Είστε Έτοιμοι Να Ξεκινήσετε;


Ας φτιάξουµε κάτι σπουδαίο